Företagsvolontärerna – gör det enkelt för företag att hjälpa de som hjälper

2019-10-08

Näringslivet /företagarna har stora tillgångar i form av resurser, kunskap, kompetens, nätverk och drivkraft. Företag och företagare vill bidra till ett bättre samhälle men det är svårt att få till på ett hållbart sätt, inte minst när den egna verksamheten kräver så stort fokus. Då behövs Företagsvolontärerna.

Civilsamhällets ideella organisationer arbetar hårt med insamlingskampanjer för att finansiera behov som många gånger, och på ett sätt som både är mer kostnadseffektivt och som skapar andra mervärden, kan täckas och växlas upp med hjälp av företagens resurser.

Företagen skapar mervärden

Entreprenören och Västeråsaren Staffan Braw startade 2018 upp Företagsvolontärerna i Västerås. Som mångårig företagare såg han behovet av att hitta en modell för att göra det enklare för företagen att göra gott i samhället. Han konstaterade att det fanns väl etablerade samarbeten mellan civilsamhälle och den offentliga sektorn men inte lika utvecklat mellan civilsamhälle och näringsliv.

Företagsvolontärerna har sedan starten 2018 skapat en mängd aktiviteter där lokala företag bidrar med tjänster, produkter, resurser och/eller tid för att skapa värden och/eller medel till den ideella idéburna sektorns lokala projekt. Det kan vara allt från att låna ut en släpkärra eller en ekonom till att bidra med mat till matvandringar eller bilar vid förartester. Lokala ideella organisationer/ projekt får medel i form av deltagaravgifter för aktiviteter eller värden i form av exempelvis en nödvändig reparation, en transport m.m.

I dagsläget är 200 Västeråsföretag anslutna till Företagsvolontärerna, mervärden för 2 mnkr har skapats och 3000 personer har deltagit på projektets olika event. Att få möjlighet att göra gott i lokalsamhället och att vara en del av Företagsvolontärernas växande lokala nätverk är en styrka för företagen. Nätverket och de värden som skapas och projekt som kan genomföras tack vare projektet är en stor tillgång för Västerås lokalsamhälle.

Sparbanksstiftelsen Nya stödjer Företagsvolontärerna

Sparbanksstiftelsen Nyas VD Peter Almroth ”Företagsvolontärerna har på kort tid visat att de gör skillnad, levererar på högt uppsatta mål och skapar mervärden för lokalsamhället helt i linje med stiftelsens värderingar. Företagsvolontärerna är också ett bra exempel på projekt som arbetar föredömligt enligt FNs globala mål för hållbar utveckling ( https://www.globalamalen.se/). Vi är glada att tillsammans med Swedbank kunna bidra till projektets verksamhet och utveckling”.

Konsert i Västerås Domkyrka

1 oktober genomfördes Företagsvolontärernas hittills största aktivitet. 750 personer deltog på en konsert med Shirley Clamp och Anders Ekborg i Västerås Domkyrka. Evenemanget inbringade 165 000 kr till Stadsmissionens kvinnofridsarbete för att skapa trygghet för Västerås mest utsatta kvinnor.

Fler kan göra skillnad

Målsättningen är att växa ytterligare i Västerås genom att fler företag ansluter sig till Företagsvolontärerna. Man vill även dela med sig av modellen så att den kan startas upp i fler städer så att fler företag får hjälpa till att skapa värden och bidra till ett bättre lokalsamhälle.

Är du företagare? Kolla in https://www.foretagsvolontarerna.se

Som privatperson anmäl dig för nyhetsbrev på https://bra-aw.se så missar du inga aktiviteter!

Och följ och gilla Företagsvolontärerna på Facebook https://www.facebook.com/foretagsvolontarerna/

Stäng rutan

Denna sida använder cookies.

Vi använder Google analytics för att hålla koll på antalet besökare på sidan. Detta hjälper oss för att få en överblick över vilka som använder den.

Vår GDPR-policy

Mer info om vilka cookies vi använder

Om du godkänner detta så tillåter du oss att spara ditt besök i vår statistik.

Funktionella cookies

  • Dessa cookies lagrar ingen personlig information.

    Vi sparar din skärmupplösning för att detta gör det möjligt för oss att leverera anpassade bilder till den enhet du använder.

Google analytics

  • Ej godkänd
    Klicka på godkänn längst ned i rutan för att tillåta oss att använda Google analytics.
  • Google analytics använder cookies för att samla användarstatistik.
Vår policy
Cookies / Kakor